Anciënniteit in het onderwijs

Anciënniteit in het onderwijs

Meer anciënniteit voor zijinstromers in het onderwijs

In het begin van dit schooljaar stonden er 1.565 vacatures open voor een job als leerkracht in het secundair onderwijs!  In vergelijking met vorig jaar is dat drie keer zoveel … Dit zorgt ervoor dat heel wat leerkrachten met een andere ervaring of vakkennis andere leerstof geven. Verschillende onderwijsinstanties signaleerden dat het noodzakelijk is dat de Vlaamse overheid maatregelen neemt om dit groeiende lerarentekort aan te pakken. Daar komt verandering in!

In het Vlaams parlement is begin december 2021 een nieuw pakket aan maatregelen goedgekeurd. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat er meer anciënniteit kan worden overgezet van de privésector naar het onderwijs. Het is maar één van de maatregelen die minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert om het lerarentekort aan te pakken.

We gaan het beroep van leraar opwaarderen’, zegt Weyts. ‘Maar we moeten ook de leraar zélf opwaarderen. Leerkrachten verdienen meer respect. Als leerkrachten meer respect krijgen, kiezen meer mensen voor het onderwijs.’

Welke maatregelen werden nu genomen?

Momenteel kunnen zijinstromers maximaal slechts 8 jaar anciënniteit meenemen vanuit de privé naar het onderwijs. Daar komt nu verandering in! Vanaf 1 januari 2022 kan er tot 10 jaar anciënniteit worden meegenomen bij de overstap naar het onderwijs. Dit heeft onmiddellijk een impact op die verloning van zijinstromers. Daarnaast wordt de lijst met knelpuntberoepen uitgebreid met 10 extra vakken en 2 ambten. Dit impliceert dat mensen die werkloos zijn via de VDAB bijkomende ondersteuning krijgen als ze een opleiding tot onderwijzer(es) volgen. Ook voor werknemers zijn er verschillende opties om de overstap naar het onderwijs te faciliteren. Opleidingsverlof, opleidingskrediet, opleidingscheques of het volgen van een opleiding aan het volwassenenonderwijs zijn de opties voor werknemers.

Ook aanpassingen rond vaste benoeming

Verder is de wetgeving rond vaste benoeming ook aangepast. Vroeger konden onderwijzers pas vast benoemd worden als ze over een diploma (kleuter)onderwijzer bezitten. Nu kunnen mensen dit ook met een master in de pedagogische bekwaamheid. Ze worden echter wel nog als bachelor betaald.

Het zijn allemaal kleine stapjes in de juiste richting. Dankzij deze stappen wordt het voor mensen uit de privésector aantrekkelijker om de overstap te maken naar het onderwijs.

Overweeg jij een overstap van privé naar het onderwijs?

Overweeg jij de overstap naar het onderwijs? Weet je niet hoe, wat of wanneer? Benieuwd naar hoeveel jij ongeveer zou verdienen? Bij Reveltus hebben we een aangepast traject op maat van mensen die willen instromen in het onderwijs!

Klik hieronder voor meer informatie over het traject ‘switch naar het onderwijs’ of vraag je Gratis intake aan.

Bronnen:
(1) (2) (3)